گره معاملاتی در بورس چیست؟

به گزارش شاتر عکاسی، شاید به گوش شما هم رسیده باشد که نماد یک شرکت در بازار سهام، در شمار دستورالعمل برطرف گره معاملاتی قرار گرفته است. در این مقاله می خواهیم مفهوم این اصطلاح را برایتان شرح دهیم و معین کنیم که چه زمانی به سراغ نماد شرکت ها می رود!

گره معاملاتی در بورس چیست؟

گره معاملاتی در بورس چیست؟

به گزارش خبرنگاران به نقل خانه تدبیر ، در بورس اوراق بهادار با توجه به محدودیت دامنه مجاز نوسان قیمت و احتمال تشکیل صف خرید و فروش سنگین برای نماد های معاملاتی که دارای نقدشوندگی پایین تری هستند، روندمعاملات به کندی انجام می گیرد، حال در این شرایط به علت وجود حجم مبنا و حجم معاملات پایین قیمت انتهای نسبت به روز قبل تغییر محسوسی نخواهد داشت. در صورت تداوم این شرایط در چند جلسه معاملاتی، نماد معاملاتی با صف خرید و فروش های قفل شده (بدون معامله) همراه خواهد شد که به این شرایط گره معاملاتی گفته می گردد و نماد معاملاتی مشمول دستور برطرف گره خواهد شد.

گره معاملاتی با توجه به دخالت حجم مبنا صرفا برای نماد های بورسی ممکن است شکل بگیرد و نماد های فرابورسی به دلیل وجود حجم مبنای 1 شامل گره معاملاتی نمی شوند.

دستوراالعمل و قوانین گره معاملاتی

گره معاملاتی شرایطی است که شرایط زیر را داشته باشد :

  1. در آن یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف خرید یا صف فروش در انتها جلسه معاملاتی حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکت هایی با 3 میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکت ها، به علت عدم تقارن قیمت های درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت 5 جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره(به استثنای معاملات در بازار معاملات عمده)، کمتر از 5درصد حجم مبنا باشد.
  2. کلیه معاملات یک نماد معاملاتی در 5 جلسه معاملاتی متوالی در سقف دامنه نوسان روزانه قیمت باشد.
  3. کلیه معاملات یک نماد معاملاتی در 5 جلسه معاملاتی متوالی در کف دامنه نوسان روزانه قیمت باشد.

فهرست شرکت های مشمول گره معاملاتی توسط بورس استخراج و حداکثر تا پیش از شروع روز معاملاتی به وسیله سامانه معاملات و همچنین سایت رسمی شرکت TSETMC.com (بخش پیغام های ناظر بازار) به اطلاع عموم می رسد.

مقررات گره معاملاتی در خصوص سهام بعضی شرکت ها به تشخیص مدیر عامل بورس می تواند حداکثر تا 5 روز کاری اعمال نگردد.

ماده واحده: در صورت قرار دریافت شرکت هایی با سرمایه کمتر از 150 (یکصد و پنجاه) میلیارد ریال در گره معاملاتی، برطرف گره و عدم اعمال حجم مبنا با پیشنهاد مدیریت بازار بورس تهران همراه با ذکر دلایل مربوطه و تأیید مدیرعامل شرکت بورس صورت می پذیرد.

برای نمادهای معاملاتی که بر اساس اعلام بورس مشمول گره معاملاتی می شوند، در ابتدای روز معاملاتی بعد بازگشایی نماد مطابق ترتیبات ماده 22 انجام می گیرد.

ماده 22 دستورالعمل اجرایی نحوۀ انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران

بازگشایی نماد معاملاتی به وسیله حراج ناپیوسته 30 دقیقه ای با اعمال یک مرحله پیش گشایش، شروع و با اجرای حراج ناپیوسته انتها می یابد. پس از این مرحله، معاملات به وسیله حراج پیوسته در زمان به جامانده تا انتها جلسه معاملاتی و در دامنه نوسان مجاز روزانه قیمت انجام می گردد. قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته، قیمت کشف شده به وسیله حراج ناپیوسته است.

تبصره 1:

در صورتی که در دورۀ حراج ناپیوسته معامله ای صورت نپذیرد یا، معاملات صورت گرفته در دوره حراج ناپیوسته توسط بورس تایید نگردد، به تشخیص بورس و پس از اطلاع رسانی، حراج ناپیوسته موضوع این ماده برای یکبار دیگر در همان جلسه معاملاتی یا در 90 دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد قابل تکرار است. به هر ترتیب در صورت عدم کشف قیمت، آخرین قیمت انتهای نماد معاملاتی، قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته خواهد بود.

تبصره 2:

درخصوص قیمت گذاری حق تقدم سهام برای اولین بار پس از افزایش سرمایه و در زمان عرضه حق تقدم استفاده نشده در صورت عدم کشف قیمت پس از دو نوبت حراج ناپیوسته، حراج ناپیوسته تا کشف قیمت تکرار می گردد. در زمان عرضه حق تقدم استفاده نشده مدت زمان حراج ناپیوسته از شروع عملیات حراج شروع و تا انتها جلسه معاملاتی ادامه خواهد داشت.

تبصره 3:

در تمامی مواد این دستورالعمل، حراج ناپیوسته بدون محدودیت دامنه نوسان صورت می گیرد، مگر اینکه نوع محدودیت به صورت صریح بیان شده باشد.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 6 آذر 1399 بروزرسانی: 6 آذر 1399 گردآورنده: imgshot.ir شناسه مطلب: 1288

به "گره معاملاتی در بورس چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گره معاملاتی در بورس چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید