کرونا پلاس از استارتاپ ها حمایت می نماید
به گزارش شاتر عکاسی، بعد از شیوع کرونا در کشور دولت عزم خود را جزم نموده که در حد توانش نه تنها با انجام کارهای پیشگیرانه و ارائه تسهیلات به کسب و کارهای مجازی آسیب دیده از کرونا یاری کند، بلکه از اسفندماه سال گذشته کوشش نموده کسب و کارهای آنلاینی را که می توانند به مردم خدمات مجازی و آنلاین ارائه دهند به وسیله پویش کرونا پلاس شناسایی و تقویت کند تا آنها بتوانند کماکان مردم را به خانه ماندن تشویق نمایند.
درباره اقدام های دولت با مهدی محمدی دبیرستاد توسعه فناوری های اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت و گو نموده ایم که می خوانید.
مهم ترین اقدام هایی که ستاد در شرایط کرونایی برای حمایت از استارتاپ ها انجام داده، چه مواردی است؟
این ستاد با شیوع بیماری کرونا چند اقدام مهم را در دستورکار خود قرار داده است. در فاز اول اطلاع رسانی را در دستور کار خود قرار دادیم به طوری که در اسفندماه سال گذشته مجموعه ای از محتواهای اطلاعاتی را در حوزه های کسب وکارهای آنلاین فراوری و به مردم معرفی کردیم تا در دوران قرنطینه و بعد از آن از این کسب و کار ها استفاده نمایند. در فاز دوم که از ابتدای سال جدید با نام کرونا پلاس شروع کردیم، از استارتاپ های 10 حوزه (آموزش مجازی (آنلاین)، حمل ونقل مجازی، سلامت مجازی، ورزش آنلاین، سرگرمی و گردشگری مجازی، فراوری محتوای مجازی، نوآوری اجتماعی، فروشگاه های مجازی (آنلاین) و ایده و ابتکارات) خواستیم تا راهکار های خود را برای دوران قرنطینه و بعد از آن برای رفع احتیاجهای مردم ارائه دهند به همین دلیل از آنها درخواست کردیم سرویس ها و ایده ها و محصولات خود را برای ارزیابی و دریافت حمایت ها به ما معرفی نمایند. با اعلام این فراخوان در عرض یک هفته بیش از 340 شرکت دانش بنیان و حوزه استارتاپی ثبت نام کردند که بعد از ارزیابی در 4 بخش از آنها حمایت می کنیم.
این حمایت ها، چه مواردی را شامل می گردد؟
یک بخش از حمایت ها، حمایت های مالی به صورت ارائه تسهیلات و وام های کم بهره است.بخش دوم از حمایت ها حقوقی و قانونی و کسب مجوزها است به این صورت که به شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها یاری می کنیم تا مسائل و موانعی که در زمینه کسب مجوز و... دارند را هر چه سریعتر رفع و مجوز فعالیت خود را به سرعت دریافت نمایند تا بتوانند به مردم خدمات ارائه دهند. سومین بخش از حمایت ها، حمایت های تبلیغاتی در فضای آنلاین و در رادیو و تلویزیون است که البته تنها کسب و کارهایی که برند نبوده و نوپا هستند شامل این بخش از حمایت های تبلیغاتی در تلویزیون می شوند. دسته چهارم حمایت ها در حوزه زیرساختی شامل دیتاسنترها، سرورها، فضای ابری و... است چون بعضی از کسب و کارهای مجازی برای ارائه خدمت باکیفیت تر به مشتریان خود به زیرساخت های بیشتری از این دست احتیاج دارند. در این راستا ما با ارائه دهندگان خدمات زیرساختی تفاهمنامه امضا کردیم تا تخفیف های خوبی را به برگزیدگان کرونا پلاس در زمینه فضای ابری، دیتاسنتر، سرور و... ارائه دهند. از سوی دیگر اگر کسب و کارهای برگزیده احتیاج به فضای فیزیکی هم داشته باشند در مراکز شتابدهی و نوآوری فضای کار برای آنها فراهم می کنیم.
چه تعداد از شرکت های دانش بنیان و استارتاپ هایی که در فراخوان کرونا پلاس ثبت نام نموده اند، ارزیابی و انتخاب شدند؟
از میان 340 استارتاپی که در این فراخوان ثبت نام نموده اند تا به امروز بیش از 100 شرکت و استارتاپ ارزیابی شده اند که حدود 50 تا از این تعداد، امتیاز خوبی را در ارزیابی ها کسب نموده اند و حمایت ها از آنها بیش از 10 روز است که شروع شده. 25 استارتاپ نیز تا به امروز حمایت مالی شده اند و یک میلیارد و 650 میلیون تومان تسهیلات به آنها تخصیص داده شده است.
ستاد چه فاکتورهایی را برای ارزیابی استارتاپ ها جهت دریافت حمایت ها ملاک قرار می دهد؟
مهم ترین فاکتور ارزیابی استارتاپ ها برای دریافت این حمایت ها حیاتی بودن آن خدمات در شرایط شیوع کرونا است و اینکه در شرایط کنونی چقدر می توانند احتیاجهای مردم را برآورده نمایند. به عبارتی باید مردم بتوانند با در خانه ماندن از این دسته از خدمات استفاده نمایند. بنابراین هرچقدر این استارتاپ ها بتوانند احتیاجهای حیاتی تر مردم را رفع نمایند در اولویت دریافت حمایت های اعلام شده، قرار می گیرند . شاخص بعدی ارزیابی ها نیز توانمندی و قابلیت های شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها در زمینه داشتن زیرساخت مناسب، تیم قوی خوب و سایت و اپلیکیشن مناسب است.
25 استارتاپ برتر و برگزیده ای که تا به امروز حمایت دریافت نموده اند بیشتر در چه حوزه هایی فعال هستند؟
50 درصد شرکت های دانش بنیان و استارتاپی که در کرونا پلاس شرکت نموده اند در حوزه سلامت آنلاین و سلامت دیجیتال هستند و این بخش بیشترین تسهیلات را دریافت نموده اند و 50 درصد باقی مانده در 8 حوزه بعدی مانند حوزه های آموزش آنلاین، ورزش و... هستند.
مهم ترین هدف و خروجی ای که ستاد از این اقدام ها، پیگیری می نماید چیست؟
دغدغه ما این است حال که بر خانه ماندن مردم و رعایت فاصله گذاری اجتماعی تأکید می گردد، بتوانیم با استفاده از فضای دیجیتالی به مردم خدمات آنلاین ارائه دهیم تا بتوانند برای مهار بیماری کرونا همچنان در خانه بمانند. اگر خدمات آنلاین بیشتر و باکیفیتی ارائه گردد و مردم بتوانند از این طریق یعنی فضای مجازی، احتیاجهای خود مانند سلامت، خرید، آموزش و... را رفع نمایند بهتر می توان بیماری را کنترل کرد. از سوی دیگر می دانیم که کرونا به این زودی ها از بین نخواهد رفت بنابراین دغدغه دیگر ما این است که بتوانیم کسب و کارهایی که دارای پتانسیل خوبی در ارائه خدمات آنلاین به مردم هستند، شناسایی کنیم تا با حمایت، این کسب و کارها تقویت شوند.
با شیوع کرونا بسیاری از استارتاپ ها نیز آسیب دیده اند، ستاد چه حمایت هایی را از این کسب و کارها انجام داده است؟
معاونت علمی و فناوری با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی در فراخوانی اعلام نمود که به آن دسته از استارتاپ هایی که با شیوع این بیماری آسیب دیده و درآمد آنها نسبت به سال گذشته کاهش پیدا نموده است، بسته حمایتی و تسهیلاتی ارائه می دهد. این بسته تا سقف 500 میلیون تومان و با بهره کم و تنفس 6 ماهه برای بازپرداخت است بنابراین کسب و کارهای مجازی می توانند برای دریافت تسهیلات به سایت صندوق نوآوری و شکوفایی مراجعه و درخواست دریافت یاری های حمایتی را بدهند.
چه نهادهای دیگری بجز دولت، می توانند در شرایط کنونی به یاری کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا بیایند.
همه اذعان دارند که دولت تمام قد سعی کرد تا تبعات منفی ناشی از شیوع بیماری کرونا در حوزه های اقتصاد، سلامت و... را کاهش دهد اما از منظر مالی و اختیار و مسئولیت هایی که دارد، به تنهایی قادر نیست همه این بار را به دوش بکشد بنابراین باید مانند دیگر کشورها، نیروهای مسلح، نهادهای حاکمیتی و سازمان های مردم نهاد به یاری دولت بیایند. نهادهای قدرتمند مانند ستاد اجرایی امام(ره)، بنیاد مستضعفان و... که قدرت مالی بالایی نیز دارند می توانند ضمن یاری در زمینه های دیگر درحوزه توسعه دیجیتالی هم ورود نمایند و به یاری کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا بیایند.
برای دیجیتالی شدن کشور و توسعه کسب و کارهای مجازی باید چه اقدام های مهمی صورت بگیرد؟
باید زیرساخت ها و دسترسی ها توسعه یابد. در این زمینه وزارت ارتباطات اقدام های خوبی مانند افزایش پهنای باند و دسترسی در نقاط دور افتاده و... انجام داده است ولی برای افزایش دسترسی ها به ابزارهایی مانند تلفن همراه هوشمند، تبلت و... احتیاج است تا مردم بتوانند از کسب و کارهای مجازی استفاده نمایند اما متأسفانه افزایش قیمت این ابزارها موجب شده دسترسی ها کاهش یابد هرچند وزارت ارتباطات برنامه ای برای فراوری تلفن همراه ارزان قیمت در داخل کشور دارد تا دسترسی ها برای استفاده بیشتر از کسب و کارهای مجازی افزایش یابد. از سوی دیگر باید یاری کنیم تا کسب و کارهای سنتی و فیزیکی نیز به سمت استفاده از فضای مجازی بروند. در کرونا پلاس، لاین فروشگاه سازها وجود دارد و کسب و کارهای سنتی می توانند در آنجا با قیمت پایین تری فروشگاه مجازی ایجاد نموده و در کنار کسب و کار سنتی خود کالاهایشان را آنلاین هم بفروشند. اضافه کنم که در شرایط کنونی عرضه نمایندگان به سمت فروش آنلاین هم رغبت نشان داده اند اما برای اینکه در سطح گسترده شاهد چنین اتفاق هایی باشیم باید سواد دیجیتالی مردم نیز بالا رود.
اخبار مربوط به ویروس کرونا در ایران و دنیا را اینجا بخوانید
منبع: ایران آنلاین