سرقت از سلامت مردم
به گزارش شاتر عکاسی، خبر سرقت سهمیه واکسن کرونای پاکبان های آبادانی از سوی بعضی مدیران شهری و اعضای شورای شهر آبادان که دیروز از سوی دانشگاه علوم پزشکی آبادان منتشر شد، واکنش های زیادی در پی داشت. خبر این بود که تعدادی از مدیران شهری و اعضای شورای شهر آبادان با زدن ماسک در فهرست اعلامی از سوی شهرداری آبادان به جای پاکبان های در اولویت دریافت واکسن اقدام به واکسیناسیون نموده اند؛ اتفاقی که شاید در ظاهر آنقدر دور از ذهن است که باورش سخت به نظر بیاید اما دیروز این خبر از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان تایید شد تا شهروندان ببینند در روزهایی که روزانه بیش از 300خانواده سیاه پوش می شوند افرادی هم هستند که حتی از سهمیه پاکبان هایی که با زباله های عفونی سروکار دارند، نمی گذرند!
به گزارش خبرنگاران، روزنامه خبرنگاران نوشت: از همان ابتدای ورود واکسن خارجی و خبرهای بسیار در رابطه با اولویت های واکسیناسیون در ایران، نگرانی هایی در رابطه با چگونگی انجام واکسیناسیون عمومی به گوش می رسید.
اغلب این نگرانی ها هم معطوف به انحراف از فرایند واکسیناسیون بود، این که مبادا همین معدود واکسن های وارد شده سر از بازار سیاه درآورد یا بدتر این که از ما بهترانی باشند که خارج از اولویت های اعلامی از سوی وزارت بهداشت واکسن بزنند.
البته که در پاسخ به این نگرانی ها مسؤولان مدام از نظارت دقیق و درست بر فرایند واکسیناسیون حرف می زدند و از سامانه شفافیتی می گفتند که قرار است تمام اسامی و تعیینات افرادی که واکسن زده اند در آنها ثبت گردد و در اختیار نهادهای نظارتی قرار گیرد.پیش از تایید خبر تزریق واکسن به بعضی مدیران شهری آبادان هم بعضی شایعات از انحراف در فرایند واکسیناسیون به گوش می رسید که بسیاری آن را به مسؤولان وزارت بهداشت گوشزد کردند و البته که وزارت بهداشت منتقدان را به بی اطلاعی متهم کرد.
تایید خبر استفاده از سهمیه واکسن پاکبان های آبادانی حساسیت ها را نسبت به انحراف واکسیناسیون بیشتر کرد.
پیشنهاد مجازات برای متخلفان
ماجرای استفاده از سهمیه واکسن پاکبان ها توسط بعضی مدیران شهری و اعضای شورای شهر آبادان، باعث واکنش های بسیاری از سوی افکار عمومی شد؛ واکنش هایی که ضمن خشم آلود بودن، راهکارهایی را هم برای مجازات این افراد به همراه داشت. همه اینها در حالی است که هنوز اسامی این افراد هم اعلام نشده است. بعضی کاربران فضای مجازی معتقدند وعده برخوردهای لازم از سوی مسؤولان برای این افراد به نوعی تنزل در مجازات آنها محسوب می گردد و این رفتار باید با مجازاتی درخور همراه باشد.
گشتی در شبکه های اجتماعی نشان می دهد در میانه همین روزهای پرخبر هم کاربران این شبکه ها با به راه انداختن هشتگ هایی همچون آبادان، پاکبان و گرگ در لباس میش سعی نموده اند به این اتفاق واکنش نشان بدهند.
ناگفته نماند در این میان هشتگ هایی حاوی ناسزا هم به نوعی ترند شده اند که این نشان از خشم افکار عمومی نسبت به ماجرای استفاده از سهمیه واکسن پاکبان ها دارد. راهکارهای کاربران هم جالب توجه است.
حجم قابل توجهی از واکنش ها همراه با پیشنهادهایی برای مجازات این افراد است. این حجم از پیشنهاد مجازات نشان از تاثیری دارد که این اتفاق میان شهفرایندان داشته است. شایع ترین پیشنهاد و البته پرطرفدارترین آنها، تغییر جایگاه شغلی این افراد است.
بسیاری از کاربران فضای مجازی معتقدند چون این افراد واکسن کرونا زده اند پس باید جزو یکی از سه اولویت واجد شرایط باشند، کادر درمانی که تخصص می خواهد و سالمندان هم که شرایط سنی دارند و می ماند همین شغل شریف پاکبانی.
آنها معتقدند چون حالا این افراد به نوعی در برابر ویروس کرونا واکسینه شده اند، پس باید به جای پاکبانان شریف به جمع آوری پسماندهای بیمارستانی و زباله های عفونی بپردازند و البته از حقوق و مزایای این افراد برخوردار باشند. این پیشنهاد با فراوانی بسیاری میان کاربران فضای مجازی دست به دست می گردد و اغلب آنها این پیشنهاد را با شرح لزوم حفظ جایگاه و منزلت شغل شریف پاکبانی اعلام نموده اند.
به این مفهوم که این مجازات به معنی تنزل جایگاه شغلی پاکبانان نیست، بلکه به مفهوم این است که این افراد چند ماهی مسائل و مصائب این افراد را تجربه نمایند. پیشنهاد پرطرفدار دیگر، اعزام این افراد به بخش عفونی بیمارستان های آبادان است.
این که افراد به واسطه واکسینه شدن به جای نشستن پشت جایگاه مجلس های شهری و شهرداری در بیمارستان هایی مستقر بشوند که حالا مملو از بیماران کرونایی است و هر روز با خانواده های عزادار و گرفتار با این بیماری روبه رو باشند تا شاید کمی به نتایج کاری که نموده اند، پی ببرند.
پیشنهادهای مجازات تخصصی تر هم میان گفته های کاربران دیده می شد. مثل یکی از کاربران که پیشنهاد داده بود از آنجا که زدن این واکسن می توانست مانع مرگ یک فرد گردد باید از هر کدام از این افراد به اندازه دیه یک شخص که احتمال کشته شدنش وجود داشته، اخذ گردد.
نکته جالب توجه در ارتباط با تمام پیشنهادها نسبت به این اتفاق این است که کمتر کاربری با این خبر به نوعی شوخی نموده است، تجربه اتفاقات در گذشته نشان می دهد اولین مواجهه کاربران فضای مجازی با هر خبری به نوعی شوخی و مطایبه است.
اما این خبر به قدری باعث خشم افکار عمومی شده که حتی در راهکارهای پیشنهادی شان هیچ طعنه ای وجود ندارد و همه در انتظار یک برخورد سریع و قاطع و متناسب با این افراد نشسته اند. همه معتقدند آسیب چنین اتفاقی حتی بیشتر از خبرهای تکراری اختلاس و فسادهاست. آن هم در شهری که به واسطه هشت سال دفاع مقدس پر است از جانبازانی که در انتظار واکسن کرونا هستند.
به نام پاکبان به کام مدیران
در فهرست اعلام شده از سوی سازمان نظام پزشکی که به صورت روزانه منتشر می گردد اعلام شده تا به امروز 365هزار و 160واکسن دوز اول تزریق شده است و از این میان 102هزار و 711نفر پیروز به دریافت دوز دوم هم شده اند. براساس این فهرست همه افراد زیرمجموعه سه گروه هستند؛ گروه اول را کارکنان خط مقدم درمان، گروه دوم را سالمندان و معلولان در مراکز نگهداری و گروه سوم را پاکبانان دارای بیماری زمینه ای و مرتبط با دفع زباله های عفونی تشکیل می دهند.
دیروز اما رئیس دانشکده علوم پزشکی آبادان بیان کرد تعدادی از مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر آبادان پیروز به تزریق واکسن کرونا شده اند! سلمان زاده با بیان این که تزریق واکسن براساس دستورالعمل ابلاغی وزارت بهداشت صورت می گیرد به خبرنگار تلویزیون گفت: با توجه به این که پاکبانان یکی از اولویت های تزریق بودند و طبق فهرستی که روزانه از سوی مدیران شهرداری آبادان به مرکز بهداشت ارسال شده تعدادی از مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر واکسن را دریافت نموده اند. آن طور که او گفته این افراد به دلیل این که ماسک بر چهره داشتند شناسایی نشدند! خلاصه ماجرا این است که مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر آبادان با لباس پاکبان و ماسک به چهره تحت عنوان پاکبانان دارای بیماری زمینه ای از سهمیه پاکبانان آبادانی استفاده کردند و اقدام به واکسیناسیون نموده اند.
دلال ها به پیش
ماجرای چگونگی توزیع واکسن از همان ابتدای ورود اولین محموله واکسن اسپوتنیک شروع شد. آرام آرام خبرهایی به بیرون درز کرد که نشان از ورود رانت خوارها و دلالان به این حوزه داشت. هر چند نظارت بسیار وزارت بهداشت و درمان به این حوزه کار را برای این افراد سخت تر نموده بود اما وقتی فهرست اولویت های تزریق واکسن از سوی وزارت بهداشت و درمان اعلام شد راه سوءاستفاده بعضی ها هم به نوعی معلوم شد.
ماه پیش یکی از کانال های تلگرامی خبری را منتشر کرد و حکایت از این داشت که بعضی از مدیران شهری تهران به نام غسال های بهشت زهرا اقدام به واکسیناسیون نموده اند. استدلال این کانال هم عکس هایی بود که از این اتفاق منتشر شد؛ عکس هایی که به باور گردانندگان این کانال هیچ کدام غسال های بهشت زهرا نبودند.
البته مدیرعامل سازمان بهشت زهرا هم در واکنش به این موضوع بیان کرد: فرد مورد نظر از کارمندان شهرداری منطقه 12 بوده که حدود چهارپنج ماه است به صورت کاملا داوطلب حداقل سه روز در هفته در مرکز عروجیان حضور موثر و فعال دارد و گشت می زند. هر چند پس از این ماجرا کسی متوجه نشد چرا شخصی که به صورت داوطلبانه سه روز در بهشت زهرا گشت می زند، می تواند واکسن بزند و غسال های بهشت زهرا از این ماجرا مستثنا هستنند.
هنوز این ماجرا تمام نشده بود که تجارت نیوز هم گزارشی منتشر کرد که از ورود واکسن به بازار سیاه ناصرخسرو حکایت داشت. ترفند تازه دلالان ناصرخسرو این طور بود که افراد خواستار واکسن با پرداخت 40میلیون تومان از سوی این دلالان به بعضی مراکز درمانی معرفی می شوند تا آنجا تحت عنوان کادر درمان بتوانند واکسن بزنند! البته که این خبر از سوی مسؤولان واکنشی به همراه نداشت اما سخنگوی سازمان غذا و دارو به صورت تلویحی در توییتی این ماجرا را غیرممکن خواند.
انتشار همین دو خبر البته که همان اعتماد اندک مردم وحشت زده را نسبت به فرایند توزیع واکسیناسیون متزلزل نموده بود اما تایید خبر دیروز میخ آخر بر تابوت این اعتماد بود.
اسامی متخلفان منتشر می گردد؟
از همان ابتدای انتشار این خبر واکنش ها به این اتفاق شروع شد. اغلب این واکنش ها اشاره به دو نکته مهم داشت؛ یکی انحراف از سند واکسیناسیون ملی مبتنی بر سامانه های سلامت و دیگری تخلفی که باعث ضربه به اعتماد عمومی شده است. برای پیگیری مورد دوم و آگاهی از اتفاقی که افتاده با دانشگاه علوم پزشکی آبادان و روابط عمومی این دانشگاه تماس گرفتیم. طبق گفته های روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی آبادان، خبرهای منتشر شده درباره استفاده اعضای شورای شهر و شهرداری آبادان از سهمیه واکسن پاکبانان آبادانی مربوط به گفت وگوی خبری گذشته است و به واسطه حساسیت موضوع تنها رئیس این دانشگاه می تواند درباره آن اظهارنظر کند.
ساسان قربانی، معاون بهداشت این دانشگاه اما در پاسخ به جام جم می گوید: به این دلیل که دکتر سلمان زاده موضوع را مطرح نموده، تنها شخص او باید با رسانه ها گفت وگو کند. به گفته او دانشگاه علوم پزشکی آبادان در نظر دارد تا فهرست افرادی را که به جای پاکبانان واکسن دریافت نموده اند، منتشر کند. او می افزاید: از دفتر وزیر و حراست وزارت با بازرسی دانشگاه تماس گرفته شده و پیگیر ماجرا هستیم.
مستندات لازم جمع آوری شده است و وقتی قطعی شد، حتما در اختیار رسانه ها قرار خواهیم داد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی آبادان تاکید می نماید دانشگاه علوم پزشکی آبادان به تفکیک صحیح سهمیه ها حساسیت زیادی نشان داده است. او به جام جم می گوید: روز اولی که واکسن ها وارد شد بیان کردیم که هر سهمیه مختص به چه افرادی است و ما نمی توانیم سهمیه ها را جابه جا کنیم. متاسفانه اتفاقاتی اتفاق افتاده اما قول می دهیم که امروز ماجرا را شفاف سازی کنیم.
انحراف از سند واکسیناسون ملی
از همان روز ورود اولین محموله واکسن به ایران مسؤولان از رصد فرایند واکسیناسیون حرف می زدند؛ فرایندی که بعدها به نام سند ملی واکسیناسیون معروف شد. علی ربیعی، سخنگوی دولت 24فروردین ماه به صراحت بیان کرد: مطمئن هستم واکسن های وارداتی به جز مسیری که در سند ملی واکسیناسیون آمده توزیع نخواهد شد.
تمام اطلاعات در سامانه سیب و تی تک ثبت شده است. جالب این که در حالی سخنگوی دولت از این سامانه با عنوان سامانه شفافیت یاد نموده که کسی جز نهادهای نظارتی اجازه دسترسی به آن را ندارند! او گفته ثبت تمام اطلاعات دریافت نمایندگان واکسن در سامانه سیب اجرا شده و در دسترس دستگاه های نظارتی است. به این مفهوم که عنوان شفافیت بر این سامانه فقط تزئینی است و در حقیقت شفافیتی در کار نیست.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو هم اسفندماه اعلام نموده بود: ظرفیت سامانه های تی تک و سیب احتمال نشت واکسن از زنجیره توزیع رسمی به بیرون و قاچاق معکوس را به حداقل ممکن و صفر نزدیک می نماید. او البته بعدتر وقتی بسیاری از کاربران فضای مجازی از او درخواست انتشار اطلاعات افرادی را داشتند که واکسن دریافت نموده اند این کار را غیراخلاقی خواند!
شایعات بسیار در رابطه با دریافت واکسن از سوی افرادی که واجد شرایط نبودند سبب این مطالبه از سوی افراد بسیاری شد. اما جهانپور در پاسخ به این افراد، رازداری را از ارکان نظام سلامت دانست و نوشت: اطلاعات تعیین نماینده هویت شخصی و سلامتی مراجعه نماینده و دریافت نماینده خدمت براساس اصول و مقررات اخلاق پزشکی، قابل انتشار نیست، مگر این که فرد، اولیای وی یا نماینده قانونی او برای نشر آن اطلاعات رضایت آگاهانه کتبی داده یا خود راسا به انتشار آن اقدام نموده باشد. بعضی کارشناسان اما مدام از انحراف سند واکسیناسیون ملی می گفتند و وزارت بهداشت آنها را متهم به بی اطلاعی می کرد.
شاهد انتقادهای این افراد اما حالا از آبادان سربرآورده، مدیرانی که به جای پاکبانان پیش چشم باز وزارت بهداشت واکسن زده اند!
شیوع ویروس چند صدایی
خبر سرقت واکسن پاکبان های آبادانی توسط بعضی مدیران شهری آبادان ضربه جبران ناپذیری به اعتماد عمومی است؛ آن هم در حالی که فرایند کند واکسیناسیون بسیاری از شهفرایندان را ناامید نموده است. روزانه مسؤولان وعده تازه ای پیرامون شروع واکسیناسیون عمومی می دهند و در عمل آنچه پیش چشم شهفرایندان است، افزایش آمار ابتلا و مرگ و میرهای بسیار روزانه است و نقشه ای که حالا از شرایط قرمز به سمت شرایط سیاه در حرکت است.
آمارهای وزارت بهداشت و نرم افزار ماسک حکایت از این دارد که در حال حاضر 63شهرستان از شدت کرونا سیاه شده اند! 85شهرستان در شرایط فوق قرمز، 176شهرستان در شرایط قرمز، 78شهرستان در شرایط نارنجی و 39شهرستان در شرایط زرد کرونایی قرار دارند. البته همین آمار وزارت بهداشت هم از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا تکذیب می گردد! ادامه دعوای ستاد و وزارت بهداشت!
وزیر بهداشت یک روز بعد از سخنان رئیس جمهوری دیروز هم دوباره دعوای شان را به رسانه آورد و گفت ریشه کن شدن بیماری با واکسن، دادن پیغام پوچ به مردم است؛ کرونا فعلا تمام شدنی نیست. سعید نمکی این حرف ها را در پاسخ به سخنان روحانی زده که گفته بود، امروز یک کلید برای حل مساله واکسن است؛ نمی توانیم منتظر واکسن داخلی در تابستان بشویم؛ باید در اردیبهشت و خرداد از واکسن های خارجی استفاده کنیم. در شرایط این چنینی حالا علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته ماه آینده گشایش خوبی در بحث واکسن کرونا هم در فراوری داخلی و هم خارجی خواهیم داشت و فراوری واکسن های برکت، رازی و پاستور در مراحل خوبی هستند.
وقتی ماشست فروش واکسن وارد کند!
بعضی معتقدند تخلف چند نفر را نباید به نام انحراف سند واکسیناسیون ملی قلمداد کرد، این باور اما برای بسیاری غیرقابل قبول است و آنها معتقدند این تخلف نمونه فرایندی است که افشا شده است. علیرضا وهاب زاده، مشاور وزیربهداشت و درمان هم به جام جم می گوید این تخلفی است که در صورت صحت باید حتما پیگیری و برخورد گردد.
از او درباره کارایی سامانه های سلامت و ناکارآمدی احتمالی اش می پرسیم. او به جام جم می گوید: همه موارد تزریق واکسن کرونا در سامانه سلامت ثبت می گردد؛ به این مفهوم که فهرست اسامی و تعیینات افرادی که واکسن زده اند در سامانه موجود و تعیین شده است که این افراد جزو کدام اولویت مورد اشاره وزارت بهداشت بوده اند که توانسته اند واکسن دریافت نمایند. اما انتشار این فهرست به دلیل این که بعضی از این افراد دارای بیماری های خاص یا صعب العلاجند اخلاقی نیست.
موضوع دیگر در این رابطه مربوط به ورود واکسن است. حسن روحانی چند روز پیش عنوان نموده بود نمی توان منتظر واکسن داخلی ماند و باید واکسن را هر چه زودتر خرید. این گفته او پیرو فراخوان فروردین سال جاری برای ورود بخش خصوصی به موضوع واردات واکسن بود. نکته ای که در حرف های دیروز سعیدنمکی هم به آن اشاره و باعث ادامه گلایه های او از دولت شد.
وزیر بهداشت و درمان دیروز در کرمانشاه بحث واردات واکسن را بحثی تخصصی دانست که هر کسی نمی تواند به آن ورود پیدا کند. او گفت افراد غیرمتخصص بخش خصوصی به واردات واکسن کرونا ورود نموده اند! ماست فروش و سیمان فروش و پلاسکو فروش می خواهد واکسن بیاورد. من در سازمان غذا و دارو بساط دلالان را جمع کردم.
منبع: جام جم آنلاین