چگونه یک قرارداد کاری قانونی ببندیم؟
به گزارش شاتر عکاسی، قرارداد کاری یکی از مهم ترین مولفه های رابطه بین کارگر و کارفرما است که تمام قول و قرار ها بین خود را در آن درج می نمایند.
به گزارش خبرنگار، قرارداد یکی از مهم ترین مولفه های رابطه بین کارگر و کارفرما است که تمام قول و قرار ها بین خود را در آن درج می نمایند و تمام شرایط کاری از تاریخ و مدت قرارداد تا حقوق و مزایا و روز های مرخصی در آن ثبت می شود، اما گاهی هم در میان کارگرانی که قرارداد های مکتوب دارند هستند کسانی که هیچ قراردادی در دست ندارند و اصطلاحا قرارداد شفاهی دارند که در هیچ جایی ثبت نشده و صرفا توافقی بین دو طرف است.
در صورتی که قرارداد کتبی باشد باید در چهار نسخه تهیه شود که هم نزد کارگر و هم کارفرما و هم وزارت کار قرار گیرد البته قرارداد های شفاهی در قانون کار به رسمیت شناخته شده اند و کلیه حقوق و مزایا به کارگرانی که قرارداد شفاهی دارند تعلق می گیرد البته در صورت بروز مشکل اثبات قرارداد شفاهی اندکی دردسرساز می شود و احتیاج به ارائه مدارکی مبنی بر فعالیت کارگر در کارگاه است.
قرارداد های کاری دو نوع موقت و دائم هستند، اما نکته ای که وجود دارد این است که صرفا برای کار هایی که ماهیت موقت دارند باید قرارداد موقت بسته شود، اما این موضوع در هیچ کجا رعایت نمی شود و در همه کار های مستمر و غیر مستمر قرارداد موقت داریم تا جایی که 97 درصد از قرارداد های کار موقت هستند و امنیت شغلی وآسایش را از کارگران ربوده اند و برگرداندن امنیت شغلی که حق قانونی کارگران است برای آن ها به مطالبه ای بزرگ تبدیل شده است.
نکته ای که درباره قرارداد های موقت وجود دارد این است که با اتمام مدت قرارداد در صورتی که کارفرما مجدد با کارگر قرارداد ببندد با هم قرارداد موقت خواهد بود و دائمی محسوب نمی شود.
کارگران پس از اتمام زمان قراردادشان همواره ترس از دست دادن شغل خود را دارند و بعلاوه گاهی پیش میاید که حق و حقوق کارگر با داشتن قرارداد موقت داده نمی شود، کارفرمایان با بروز کوچک ترین اختلافی می توانند به راحتی کارگران را اخراج نمایند یا بعد از اتمام زمان قرارداد دیگر با آن ها قرارداد منعقد ننمایند با وجود این کارفرمایان تمام قد از این نوع قرارداد ها دفاع می نمایند چرا که معتقد هستند وقتی کارگری ترس از دست دادن شغل خود را داشته باشد بهتر کار می نماید و بهره وری بالا می رود.
در قرارداد های کار حتما باید محل کارگاه، مشخصات دو طرف، ساعت کاری، حقوق و مزایا و نوع کار ثبت شود و اگر قرارداد موقت است باید مدت زمان قرارداد درج شود و هیچ کدام از طرفین چه کارفرما و چه کارگر نباید منع قانونی برای ثبت قرارداد داشته باشند در غیر این صورت حق و حقوقی به آن ها تعلق نمی گیرد.
ماده 7- قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق السعی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر موقت برای کارفرما انجام می دهد.
تبصره 1- حداکثر مدت موقت برای کار هایی که طبیعت آن ها جنبه غیر مستمر دارد به وسیله وزارت کار و امور اجتماعی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
تبصره 2- در کارهایی که طبیعت آن ها جنبه مستمر دارد، در صورتی که مدتی در قرارداد ذکر نشود، قرارداد دائمی تلقی می شود.
ماده 8- شروط مذکور در قرارداد کار با تغییرات بعدی آن در صورتی نافذ خواهد بود که برای کارگر مزایایی کمتر از امتیازات مقرر در این قانون منظور ننماید.
ماده 9- برای صحت قرارداد کار در زمان بستن قرارداد رعایت شرایط ذیل الزامی است.
الف - مشروعیت مورد قرارداد.
ب - تعیین بودن موضوع قرارداد.
ج - عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین در تصرف اموال یا انجام کار مورد نظر.
تبصره- اصل بر صحت کلیه قرارداد های کار است. مگر آنکه بطلان آن ها در مراجع ذیصلاح به اثبات برسد.
ماده 10- قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی موارد ذیل باشد.
الف - نوع کار یا حرفه یا وظیفه ای که کارگر باید به آن اشتغال یابد.
ب - حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن.
ج - ساعات کار، تعطیلات و مرخصی ها.
د - محل انجام کار.
ه - تاریخ انعقاد قرارداد؛ و - مدت قرارداد، چنانچه کار برای مدت تعیین باشد.
ر - موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل، ایجاب نماید.
تبصره- در مواردی که قرارداد کار کتبی باشد قرارداد در چهار نسخه تنظیم می شود که یک نسخه از آن به اداره کار و یک نسخه نزد کارگر و یک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر در اختیار شورای اسلامی کار و در کارگاه های فاقد شورا در اختیار نماینده کارگر قرار می گیرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان