نبرد برگزیت را چه کسی می برد؟، تشدید منازعه مرکل و مکرون
به گزارش شاتر عکاسی، خبرنگاران، گروه بین الملل ـ حنیف غفاری: برگزیت نه تنها به نقطه آسیب لندن، که به نقطه آشکارساز اختلافات پررنگ سران اروپایی با یکدیگر تبدیل شده است.
در حالی که افرادی مانند هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان و آنگلا مرکل صدر اعظم این کشور به صورت تلویحی و غیر مستقیم از برگزاری مذاکرات دوباره با دولت ترزا می بر سر برگزیت حمایت نموده اند، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و بعضی مقامات اروپایی مانند دونالد تاسک هرگونه معامله جدید با دولت مستقر در انگلیس بر سر خروج از اتحادیه اروپا را رد می نمایند.
این در حالی است که اخیرا مجلس انگلیس ضمن اعلام مخالفت با خروج سخت این کشور از اروپای واحد، ترز ا می را ملزم نموده است تا بر سر مسائل بحرانی مانند سرنوشت ایرلند شمالی، بار دیگر با بروکسل وارد مذاکره گردد.
در این میان، کمتر سیاستمداری در اروپا با آغوش باز از ترزا می و مذاکرات دوباره با وی استقبال نموده است! با این حال همان گونه که اشاره شد، دولتهای آلمان و اتریش (که معمولا در قبال بعضی بحرانهای بین المللی مواضعی یکسان دارند)، در این خصوص چراغ سبزهایی را به ترزا می نشان داده اند.
سباستین کورتز، صدر اعظم اتریش در تازه ترین اظهارات خود تاکید نموده است که مذاکره دوباره با انگلیس بر سر برگزیت، مشروط به اعلام استراتژی لندن در مذاکرات دوباره خواهد بود. مقامات آلمانی نیز کماکان بر موضع قبلی خود در مورد مذاکره دوباره با لندن تاکید می ورزند.
در نقطه مقابل، مکرون و بعضی سیاستمداران اروپایی دیگر معتقدند که پذیرش مذاکرات دوباره با دولت ترزا می (یا حتی دولت بعدی انگلیس) مترادف با موافقت اروپا مبنی بر اعطای امتیازات بیشتر به لندن تلقی خواهد شد. از این رو فارغ از جنبه سیاسی موضوع، بعضی دغدغه های موجود در مورد مذاکرات مجدد با لندن، جنبه ای کاملا حیثیتی دارد.
نکته جالب توجه اینکه آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در روزهای منتهی به رای گیری مجلس انگلیس در مورد طرح خروج از اروپا، به ترزا می و مقامات انگلیسی هشدار داده بود که در صورت شکست توافق برگزیت در مجلس انگلیس، مذاکره جدیدی میان بروکسل و لندن در کار نخواهد بود. اما در ساعت منتهی به این رای گیری حساس، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان گفت اگر طرح ترزا می در مجلس انگلیس رای نیاورد، اتحادیه اروپا آماده برگزاری مذاکرات جدید با لندن خواهد بود.
هم اکنون نبرد مقامات اروپایی بر سر نحوه روبروه با گره کور برگزیت، از فاز پنهانی وارد فاز آشکار شده است. در صورتی که ژرمنها بتوانند نظر خود در مورد مذاکره دوباره با لندن را به اروپای واحد دیکته نمایند، امانوئل مکرون از سوی افکار عمومی اروپا نسبت به ناتوانی در مقابل قدرت سیاسی مرکل متهم خواهد شد.
این قاعده در مورد مرکل نیز صادق است! گرچه صدر اعظم آلمان میخواهد در سال 2021 برای همواره از قدرت کناره گیری کند، اما حاضر نیست وجهه سیاسی خود در اروپا را فدای مصالحه سیاسی با رئیس جمهور جوان فرانسه کند. این منازعه قطعا یک برنده و یک بازنده خواهد داشت.
به عبارت بهتر، در اینجا با نوعی بازی با حاصل جمع صفر روبرو هستیم که نتیجه آن برای صدر اعظم آلمان و رئیس جمهور فرانسه و هم پیمانان این دو در اتحادیه اروپا و منطقه یورو بسیار سرنوشت ساز خواهد بود.
منبع: خبرگزاری مهر