فوران آتشفشان بالی اندونزی، کوه آگونگ

کوه آگونگ واقع در جزیره بالی، اندونزی، بلندترین نقطه جزیره است که در زندگی ساکنین و آب و هوا به خصوص میزان بارندگی تاثیر فراوان داشته و دارد. بعد از فوران سال 1963- 1964، این آتشفشان دوباره آغاز به فعالیت نموده که در ادامه بیشتر با این اتفاق جدید آشنا می شویم.

فوران آتشفشان بالی اندونزی، کوه آگونگ

برای دیدن زیباترین جزیره اندونزی با تور بالی همراه شوید.

تصاویر بسیار حیرت انگیزی از فوران کوه آگونگ در جزیره بالی گرفته شده که حکایت از درون این آتشفشان دارند. راوی این داستان نیز دانشمند آتشفشان شناس جنین کریپنر (Janine Krippner) است.

طی دو ماه اخیر، شکستن سنگ های درون آتشفشان کوه آگونگ باعث افزایش ارتعاشات یا زلزله شده است. سپس این شکستن ها به شکل ماگما، مخلوط مذابی از صخره ها و گاز از عمق زمین، از دهانه آتشفشان خارج می شوند.

هفته گذشته شاهد فوران شدید بخارهای غلیظ، خاکستر و مواد مذابی بودیم که پس از خارج شدن از دهانه آتشفشان به شکل رودهایی از رسوبات سرد وارد رودخانه های درون دره شدند.

فوران بخار

دو ماه پیش، به ندرت می شد از بیشتر عکس های گرفته شده از کوه، تشخیص داد که فورانی در راه است. این آگاهی را از اطلاعات کشف شده از درون کوه که باعث افزایش ارتعاشات می شد، همچنین از زمین لرزه ها بدست آوردیم.

آنچه بیشتر از همه دیده می شد، فوران بخارهایی بود که از تبخیر آب درون آتشفشان به وجود آمده بودند. مخلوط خاکستر و مواد مذابی که کوهستان را تشکیل می دهد، مانند اسفنج عمل می نماید و باران های همیشگی اندونزی را تا زمانی که درون آتشفشان گرم گردد در خود نگه می دارد.

بنابراین آتشفشان نسبتا آرام، مراحل عادی خود را سپری می کرد و همین نوسانات پیشبینی را برای ما مشکل نموده بود.

خاکستر آتشفشانی بسیار غلیظ

آتشفشان برای اولین بار، سه شنبه گذشته حجم غلیظی از بخار و خاکستر را خارج کرد، که این اولین فروان طی 50 سال اخیر بود.

این یک فوران فریاتیک است؛ فوران بخار بسیار فشرده درون آتشفشان به دلیل گرم شدن آب توسط مواد مذاب داغ. این اتفاق باعث ایجاد فشار و درنتیجه فوران سنگ های تبدیل شده به خاکستر است.

مواد مذاب هنگام فوران باعث شکسته شدن سنگ ها و صخره های داخل کوه می شوند. همچنان که مواد مذاب به سمت بالا حرکت می نمایند، دمای آب درون آشتفشان نیز بالا می رود، بخار حاصل از این گرم شدن باعث ایجاد فشاری می گردد که سنگ ها تاب نگه داشتن آن را ندارند، و این همان چیزی است که ما شاهد آن هستیم؛ یعنی فوران سنگ، شیشه، کریستال، بخار و خاکستر.

اگر فوران های آتشفشانی بدون توجه به باد، مستقیما به سمت بالا پرتاب شوند، بدان معنا است که سرعت فوران بسیار زیاد است. میزان سرعت و حجم خاکستر، ارتفاع فوران را معین می نماید.

در سال 1963، ارتفاع فوران کوه آگونگ به 26 کیلومتر روی سطح دریا رسید.

درخشش نارنجی دهانه آتشفشانی

شب هنگام، درخشش نارنجی نزدیک دهانه آتشفشان داغ و افروخته است. زمانی که مواد هنوز در دهانه قرار داشته باشد، ماگما نامیده می گردد؛ اما زمانی که از دهانه سرازیر گردد به آن لاوا می گویند.

یکی از دلایلی که مقامات هشدار و آگاهی های خود را افزایش داده اند، افزایش تدریجی ماگما است و این تصاویر وضعیت کنونی آن را دقیقا نشان می دهد.

آتشفشان به هنگام طلوع خورشید

اما ماگما دلیل تصاویر فوق العاده زیبایی از دودهای صورتی و نارنجی به هنگام طلوع خورشید نیست. در واقع این اشعه های خورشید هستند که خاکسترهای آتشفشانی، آن ها را منعکس نموده و باعث به وجود آوردن تصویری زیبا می شوند.

سایه های متفاوت خاکستر

سایه های مختلف خاکستر که از دهانه خارج می شوند، اطلاعات بسیاری به ما می دهند. تصاویر دو خاکستر با رنگ های متفاوت نشان می دهند که دو مجرا در دهانه وجود دارد، یکی تولیدنماینده خاکستر بیشتر، و دیگری تولیدنماینده بخار بیشتر.

در سال 1963، محققان از فوران کوه آگونگ چنین برداشت کردند که احتمالا دو مجرا وجود دارد.

رودهای خطرناک رسوبات و گل ولای

آخرین تصاویر از بالی نشان دهنده پیشرفت جدید جزیره است. این پیشرفت یا گسترش به خاطر جریان رسوبات آتشفشانی است که لاهار یا گل رود نامیده می گردد. زمانی که خاکستر و سنگ هایی که در اطراف آشفشان با باران همراه می شوند، رودهایی خطرناک، با جریان سریعی به وجود می آورند که سختی آن ماننده سختی آب یا سیمان خیس است. همچنین این جریان می تواند سطح آب رودخانه را به سرعت بالا ببرد.

این جریان علاوه بر آب، بقایای درختان و سنگ ها را نیز با خود حمل می نماید که در این مواقع مقامات به مردم هشدارهای امنیتی می دهند.

منبع: کجارو / bbc.com
انتشار: بروزرسانی: 16 آبان 1398 شناسه مطلب: 439

به "فوران آتشفشان بالی اندونزی، کوه آگونگ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فوران آتشفشان بالی اندونزی، کوه آگونگ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید