هشدار نسبت به مصرف نوشابه در ایران ، 90 عارضه جانبی نوشابه های رژیمی

به گزارش شاتر عکاسی، سرپرست واحد آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه ای وصنایع غذایی کشور با اشاره به عوارض خطرناک مصرف نوشابه های گازدار، گفت: نوشیدنی های کافئین دار موجب بروز اضطراب، فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم یا تپش قلب و بالا رفتن مقدار کلسترول خون می شوند، ویتامین ها و مواد معدنی را می سوزانند و موجب مسائل بارداری و سرطان می شوند.

هشدار نسبت به مصرف نوشابه در ایران ، 90 عارضه جانبی نوشابه های رژیمی

مینا کاویانی در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه نوشابه نوعی نوشیدنی شیرین گازکربونیک دار است که به عنوان نوشیدنی خنک و معمولاً برای برطرف کردن تشنگی یا به همراه غذا، مورد استفاده قرار می گیرد، بیان نمود: نوشابه ها اغلب کافئین دار بوده و معمولاً با شکر شیرین می شوند. برای تهیه نوشابه های رژیمی از مواد شیرین کننده مصنوعی مثل آسپارتام استفاده می کنند که این مواد، گرچه مزه شیرینی ایجاد می کنند، اما کالری یا مواد مغذی ندارند.

وی با بیان اینکه نوشابه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های دنیاست که مصرف آن هر روز بیشتر می شود، گفت: متاسفانه امروزه سن شروع مصرف نوشابه ها پایین آمده است و حتی بچه ها هم مقدار زیادی نوشابه مصرف می کنند و نوجوانان و جوانان در تمام دنیا، میل و رغبت زیادی به مصرف آن نشان می دهند.

کاویانی با بیان اینکه مصرف سرانه نوشابه در ایران حدود 42 لیتر است، درحالیکه این میزان در کشورهای دیگر حدود 11 تا 12 لیتر در سال است، گفت: این آمار نشان می دهد که هر ایرانی در سال تا چهار برابر متوسط دنیای از نوشابه های گازدار استفاده می کند.

وی ادامه داد: هر قوطی نوشابه گازدار معادل 10 قاشق شکر، 150-200 کالری و 55-30 میلی گرم کافئین دارد و غرق در رنگ های مصنوعی است. این مقدار شکر، کالری و مواد اضافه نمودنی مضر، در یک محصول که هیچ ارزش غذایی ندارد، نگران کننده است. به علاوه تحقیقات نشان داده است که انواع نوشابه های گازدار بیماری هایی چون پوکی استخوان، چاقی، پوسیدگی دندان و بیماری های قلبی را تشدید می کنند، اما با تمام اینها یک چهارم مصرف سالیانه نوشیدنی ها از انواع نوشابه ها تشکیل می شود.

  • مواد تشکیل دهنده نوشابه های گازدار

کاویانی مواد تشکیل دهنده نوشابه های گازدار را به شرح زیر بیان نمود:

  • اسید فسفریک: اسیدیته اغلب نوشابه ها 8.2 است که نشان می دهد نوشابه ماده ای بسیار اسیدی است. بدن ما بطور طبیعی کمی حالت قلیایی دارد. بنابراین مصرف ماده ای که شدیداً اسیدی باشد اثرات سوئی بر سلامت بدن دارد و تعادل اسیدیته بدن را بهم می زند. اثر دیگر اسید فسفریک دفع کلسیم از استخوان هاست. این ماده موجب کاهش توانایی بدن در استفاده از کلسیم می شود و منجر به پوکی استخوان و سستی دندانها می شود.
  • قند: سازندگان نوشیدنی های غیرالکلی بزرگترین مصرف کننده قند تصفیه شده هستند. این یک امر اثبات شده است که قند میزان انسولین خون را بالا می برد و منجر به افزایش فشار خون و کلسترول، بروز بیماری های قلبی، دیابت، افزایش وزن و پیری زودرس می شود. نوشیدنی های ملایم به دلیل داشتن کالری بالا و شکر باعث چاقی و پوسیدگی دندان می شوند. همچنین قند موجود در این نوشابه ها برای بیماران مبتلا به دیابت بسیار خطرناکتر از سایر کربوهیدرات ها است. یک قوطی سودا حدود نیمی از قند مورد نیاز روزانه فرد را تأمین می کند در حالی که فرد اصلاً متوجه این موضوع نمی شود.
  • آسپارتام Aspartame: این ماده شیمیایی در نوشابه های رژیمی به عنوان جانشین قند بکار می رود و بیش از 90 عارضه جانبی دارد. از جمله می توان به تومور مغزی، معلولیت جنین، دیابت، عدم تعادل احساسی و بروز حمله های
  • صرع اشاره کرد. به علاوه زمانی که آسپارتام مدت زیادی در فضای گرم نگهداری شود به متانول تبدیل می شود، الکلی که می تواند به فرم آلدتین یا اسید فسفریک مبدل شود که از عوامل سرطان زاست.
  • کافئین:نوشیدنی های کافئین دار موجب بروز اضطراب، فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم یا تپش قلب و بالا رفتن مقدار کلسترول خون می شوند. ویتامین ها و مواد معدنی را می سوزانند و موجب مسائل بارداری و سرطان می شوند.

وی با بیان اینکه مشکل بزرگی که مصرف نوشابه های ملایم (غیرالکلی) بوجود می آورد به اینجا ختم نمی شود، ادامه داد: افرادی که به مصرف این نوشابه ها روی می آورند مصرف شیر و فرآورده های مشابه آن را کاهش می دهند به گونه ای که امروزه جوانان آمریکایی بیش از دو برابر مصرف شیر از نوشابه های ملایم غیر الکلی استفاده می کنند. همین امر باعث می شود آن دسته از جوانانی که نوشابه ها را مصرف می کنند حدود یک پنجم کمتر از آنهایی که این نوشابه ها را مصرف نمی کنند کلسیم به بدنشان برسد. این موضوع بخصوص برای دختران جوان که نیاز به کلسیم زیاد دارد می تواند مشکل ساز باشد.

وی اضافه نمود: در نهایت باید گفت که مصرف نوشیدنی های غیرالکلی گازدار یا ساده، علاوه بر داشتن مضرات فراوان، اشتهای افراد را برای مصرف مواد غذایی مفید مانند سبزی جات، پروتئین ها، لبنیات و سایر مواد غذایی از بین می برد.

کاویانی با بیان اینکه ترک عادت مصرف این نوشابه ها ساده ترین راه به سوی سلامتی است، بیان نمود: اگر ترک این عادت برایتان مشکل است، می توانید از آب معدنی های گازدار استفاده کنید و کم کم مصرف آنها را نیز قطع کنید و از قلم نیاندازید که بهترین راه حفظ سلامتی استفاده هر چه بیشتر از مواد غذایی طبیعی است.

سرپرست واحد آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به دوغ به عنوان جایگزینی سالم به جای نوشابه، گفت: دوغ یک نوشیدنی سالم و مفید که تامین کننده یک چهارم نیاز روزانه به کلسیم و حاوی ویتامین های B2و B6و B12است. از این رو دقیقاً بر عکس نوشابه قوی کننده استخوانهاست.

وی اضافه نمود: دوغ علاوه بر مزایای تغذیه ای، حاوی باکتری های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارد. اگر بطور مرتب دوغ مصرف کنید، باکتری های مفید استرتبوکوکوس، ترمونیلوس و لاکتوباسیلوس بولگارس موجود در آن، در دستگاه گوارش لانه می گزینند و اثرات بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش خواهند داشت. همچنین موجب عدم رشد ارگانیسم های مضر می شوند.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 27 مهر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: imgshot.ir شناسه مطلب: 385

به "هشدار نسبت به مصرف نوشابه در ایران ، 90 عارضه جانبی نوشابه های رژیمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هشدار نسبت به مصرف نوشابه در ایران ، 90 عارضه جانبی نوشابه های رژیمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید