موزه ایران باستان تهران؛ مجموعه ای از آثار کهن تمدن ایران
به گزارش شاتر عکاسی، موزه در هر کشوری نشان دهنده قدمت و گذشته آن سرزمین است. برای دیدن گذشته و قدمت ایران زمین هم می توانید به خیابان سی تیر رفته و به موزه ایران باستان تهران سری بزنید. وجود یک مرد نمکی 1700 ساله در کنار قدیمی ترین دست ساخته انسان ایرانی با قدمت بیش از یک میلیون سال، تنها بخشی از دارایی های این مکان برای نشان دادن قدمت سرزمین باستانی ایران است. با ما در این مقاله جذاب و خواندنی همراه شوید تا شما را از قیمت بلیط موزه ایران باستان و همچنین شماره تماس موزه ایران باستان آگاه کنیم.
فهرست مطالب
تاریخچهدرباره موزه بیشتر بدانیمدر موزه چه چیزهایی را خواهیم دید؟اطلاعات تکمیلی
تاریخچه
به نظر می رسد اولین بار صنیع الدوله که با نام مرتضی قلی هدایت شناخته می شد، به فکر تاسیس موزه در ایران افتاد و قصد داشت اداره ای به نام اداره عتیقات را برقرار کند و به وضع کاوشهای این سرزمین سر و سامانی دهد. اما، اجل به او فرصت نداد و تاسیس آرزوی صنیع الدوله تا سال 1295 خورشیدی به تاخیر افتاد. در این سال، در یکی از اتاقهای وزارت معارف که در شمال مدرسه دارالفنون قرار داشت، اولین موزه ایران با نام موزه ملی تشکیل شد.
بیشتر بخوانیدمدرسه دارالفنون تهران؛ مدرسه ای که امیرکبیر بنا کرداین مکان کوچک را با وسایلی که مردم اهدا نموده یا کارمندان اداره عتیقات جمع آوری نموده بودند، پر نمودند. این اقلام که شامل اشیای سفالی، مفرغی، شیشه ای و یا سکه، کتاب و سلاحهای قدیمی بودند، همراه منسوجات و مرقعات قدیمی بالغ بر 270 قطعه شدند که باعث تشکیل اولین موزه ایرانی گردیدند. با حفاری هایی که باستان شناسان فرانسوی به ریاست ژاک دومورگان در شوش و از سال 1276 خورشیدی آغاز نموده بودند، کم کم توجه دولتمردان و مردم ایران زمین به آثار باستانی و فرهنگی نیاکان خود جلب شد و علاوه بر اینکه در سال 1304 خورشیدی تالار آینه عمارت مسعودیه را به موزه تبدیل کردند و اقلام موجود در موزه ملی را به آنجا منتقل نمودند، در سال 1306 نیز اقدام به لغو امتیاز یکطرفه هیئت باستان شناسی فرانسوی نموده و تنها شوش را به فرانسویان سپردند.
بیشتر بخوانیدعمارت مسعودیه و رازهای پنهان پشت دیوارهایشاما، در پی این لغو یک سویه، فرانسوی ها که از تلاش ایران برای تاسیس موزه و کتابخانه ملی خبردار شده بودند، اجازه ساخت آن را برای کشور خود بدست آوردند. آندره گدار، معمار اهل فرانسه در سال 1308 خورشیدی به همین منظور وارد ایران شد و تحقیقات خود را آغاز کرد. رضا شاه در 21 اردیبهشت سال 1313 بطور رسمی دستور ساخت یک مکان برای نمایش دادن آثار کهن ایرانی را صادر کرد و پایه های احداث اولین موزه ایران باستان را نهاد. آندره گدار با الهام از طاق کسری، طراحی بنای این ساختمان را انجام داد و دو معمار چیره دست و توانمند ایرانی با نامهای استاد مراد علی تبریزی و عباسعلی معمار مامور اجرایش شدند و به حق، از خود اثری جاویدان بر جای گذاشتند.
درباره موزه بیشتر بدانیم
موزه ایران باستان بنایی است سه طبقه در متراژ یازده هزار متر که در زمینی به وسعت پنج هزار و پانصد متر ساخته شد. آجر چینی سرخ رنگ قصرهای فیروزآباد، وجود آرگ بزرگ در فضای عمومی مطابق با معماری ساسانیان و دیوارهای بلند و باوقار در این موزه مکعبی شکل، همه بیانگر ذوق، سلیقه و هنر طراح فرانسوی هستند. وجود پنجره های محاسبه شده و دقیق، نور داخل موزه ایران باستان را بخوبی تامین نموده که البته بدلیل نبود پنجره در سطح بالا، بخشی از فضای موزه بی روح و تاریک است.
در سال 1323 خورشیدی، ساختمانی با نام موزه دوران اسلامی در کنار این مجموعه ساخته شد که تمدن قبل و بعد از اسلام را منفک نموده و دیدن اشیا را راحت تر نموده است. البته، با توجه به کاوشهای بیشتر و با امکانات جدیدتر، در بین سالهای 1357 تا 1370 بارها و بارها تغییراتی در موزه ایران باستان تهران رخ دادند، به آن گنجینه و انبار افزوده شده و ویترین های داخلی موزه را که محل نمایش اشیا و اقلام کوچکتر بودند، بازسازی و تعریض گشته اند. در ضمنً، سیستم های گرمایشی، سرمایشی و برقی موزه نیز مرتب نوسازی و تعمیر شده اند.
در حال حاضر، موزه ایران باستان تهران با موزه اسلامی بیش از بیست هزار متر زیربنا دارد و در زمینی به مساحت هجده هزار متر واقع است. موزه ایران باستان که در حوزه شناخت فرهنگ و هنر ایران در جهان بی همتا بوده، در خود حدود سیصد هزار شی را جا داده که بازدید از آنها برای عموم مردم آزاد است.
در موزه چه چیزهایی را خواهیم دید؟
جذاب ترین بخش موزه ایران باستان، مرد نمکی باشد که 1700 ساله است و از معدن نمک چهرآباد زنجان بدست آمد. این مرد نمکی در 1372 توسط معدنکارانی که در حال استخراج نمک بودند، کشف شده است. اما، وجود قدیمی ترین دست ساخته بشر ایرانی با سنگ کوارتز با قدمت بیش از یک میلیون سال که از رودخانه کشف رود مشهد بدست آمد، اعتبار و بهایی دوچندان را به موزه بخشید. آثار فراوان دیگری مربوط به دوران پارینه سنگی و نوسنگی نیز وجود دارند که از دویست تا دوازده هزار سال قدمت داشته و وجود دندان انسانی متعلق به بیست تا بیست و پنج هزار سال پیش از دیگر جذابیت های موزه هست. ظروف، ادوات جنگی، مجسمه هایی از حیوانات و انسانها، اشیای تزئینی، ریتون ها و اشیای آهنی، سفالی و مفرغی بدست آمده در کاوشهای گوناگون، زینت بخش موزه ایران باستان هستند.
اطلاعات تکمیلی
آدرس موزه ایران باستان: خیابان امام خمینی، نبش خیابان پروفسور رولن و خیابان سی تیر
شماره تماس موزه ایران باستان: 02166702061
ساعات کاری موزه ایران باستان: همه روزه به جز تعطیلات سوگواری از ساعت 8 صبح لغایت 17
قیمت بلیط موزه ایران باستان: برای ایرانی ها 50000 ریال و برای غیر ایرانی ها 500000 ریال
در ادامه بخوانیددر تهران آخر هفته کجاها برویم؟منبع: همگردی