خانه ملل کاشان میزبان نمایشگاه بهاره مردم شناسی روستایی
به گزارش شاتر عکاسی، بنا به اعلام مدیر مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری کاشان، خانه ملل یا خانه تاریخی آل یاسین میزبان نمایشگاه مردم شناسی روستایی می گردد.
به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی شهرداری کاشان، محمدعلی فرجی با تاکید بر ضرورت احیای فضاهای تاریخی کاشان گفت:
نمایش بیش از 300 نوع از اشیاء مردم شناسی در موضوعات ابزارآلات کشاورزی، پخت و پز، قالی بافی و آیین گلاب گیری سنتی در کنار معماری فاخر خانه تاریخی آل یاسین این امکان را به میهمانان بهاری خواهد داد تا شاهد حال و هوایی دیگر از زندگی گذشته ساکنان این منطقه تاریخی باشند.
وی با بیان اینکه خانه تاریخی آل یاسین به عنوان یکی از خانه های کاشان در عصر قاجار با معماری متنوع خود بر اساس اصول معماری ایرانی اسلامی همانند مردم واری، درونگرایی و تقارن بنا نهاده شده است، گفت:
شایسته است که مفاهیم ارزشمند این گونه بناهای تاریخی به عنوان سرمایه ارزشمند ملی و جاذبه های گردشگری ایران به دنیا معرفی گردد.
خانه آل یاسین در محله پشت مشهد واقع شده، بنای این خانه در اواسط قرن سیزدهم هجری قمری به دستور محمد شاه قاجار برای مرحوم سید پشت مشهدی یعنی محمد تقی حسینی کاشانی عالم و مرجع معروف این قرن ساخته شده و به صورت موروثی در اختیار نظام الدین مجتهد کاشانی یا آل یاسین، اولین نماینده مردم کاشان در مجلس شورای ملی بعد از نهضت مشروطه قرار می گیرد.
این بنا دارای بخش های اصلی حوضخانه، تالار و اتاق های اطراف حیاط است. هنر مقرنس، گچ بری، نقاشی و گره چینی در نهایت زیبایی در این خانه مشهود است. سطوح گاه گلی این بنا از ویژگی های آن است و از فضاهای مهم معماری این خانه می توان از سرداب ها، شاه نشین، مهتابی، هشتی ورودی، ایوان تابستانی، سرپوشیده و بادگیر نام برد. بعلاوه تزیینات نما در ایوان تابستانی به صورت یزدی بندی ساخته شده است.
خانه از دو قمست کلی اندرونی و بیرونی تشکیل شده است. در کنار در ورودی خانه دو سکو وجود دارد که نام آن شیخ نشین یا پیر نشین است. پس از گذشتن از مدخل خانه که هشتی ورودی نام دارد به فضایی سر پوشیده با اتاق هایی در پیرامون و دو طبقه می رسیم که در وسط آن حوض آبی وجود دارد.کل این قسمت از ساختمان به بیرونی مشهور است. بیرونی خانه مخصوص مراجعات روزمره، پذیرایی از مهمان ها و اقامت مسافران بوده است.قسمت اندرونی خانه دارای حیاطی بزرگ است که در دو طرف آن قسمت های زمستانی و تابستانی نشین وجود دارد. قسمت راست حیاط که آفتابگیر است، زمستانی نشین بنا بوده است. فضاهای این مکان، پوشیده است و دارای اتاقی است به نام کرسی خانه. سمت چپ حیاط، قسمت تابستانی نشین بنا است. فضاهای این قسمت بازتر بوده و دارای یک ایوان زیبا به نام شاه نشین است.
این بنا در تاریخ اسفندماه سال 1379 با شماره 3250 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منبع:ایرنا
منبع: کجارو